Background Image

Parodontologija

Dovoljno rana dijagnostika i liječenje mogu sačuvati vaše zube

Parodontologija

Rano otkrivanje parodontalne bolesti može spriječiti gubitak zuba.
Za sigurno postavljanje dijagnoze parodontitisa potrebno je koristiti rendgensku snimku čeljusti koja nam može pokazati razinu kosti i stupanj povlačenja kosti.

Pri kliničkom pregledu važan parametar je mjerenje dubine džepova s parodontalnom sondom. To je tanki instrument kojim se ulazi pod gingivu odnosno zubno meso. Pomoću tih mjerenja kontroliramo uspješnost terapije. Mjerenjem džepova kontroliramo i količinu plaka na zubima koji je jedan od glavnih uzročnika upale. Poboljšanje oralne higijene kod kuće nužno je za uspjeh. Važno je sa svojim stomatolog otvoreno popričati o kućnoj higijeni. Educirajte se o tome što možete učiniti kako bi poboljšali svoje zdravlje.
Parodontalna terapija je nužna ukoliko želite parodontalnu bolest držati pod kontrolom. Terapija se sastoji od čišćenja zubnog kamenca, pjeskarenja i poliranja zubi kako bi se uklonio sav vidljiv kamenac i uklonile naslage i pigmentacije na zubima. Tada zubi postaju glatki i nisu više pogodni za razmnožavanje bakterija. Nakon mjerenja džepova slijedi kiretaža džepova - poliranje korijena posebnim instrumentima, kiretama, čime se uklanja onaj kamenac koji se nalazi ispod zubnog mesa na površini korijena. Osim mehaničkog uklanjanja tvrdih naslaga, džepovi se ispiru antibakterijskim otopinama. Kod uznapredovalih slučajeva prednost se daje kirurškom pristupu pod direktnom kontrolom oka, te je potrebna upotreba lokalnih ili sistemskih antibiotika.

Moderna stomatologija nudi i upotrebu lasera u liječenju parodontitisa. Takav način liječenja se pokazao kao vrlo učinkovit i brži nego klasična terapija.

Dovoljno rana dijagnostika i liječenje parodontne bolesti može sačuvati vaše zube ali i utjecati na vaše opće zdravstveno stanje.